Att avla leopardgeckos

Uppfödning av leopardgecko

2012-04-09 19:23 #0 av: Tilde

Innan man börjar avla fram söta små ödlebäbisar finns det massor att tänka på! Bland annat hur gamla ödlorna ska vara, om de kräver något speciellt under graviditeten - och hur gör man egentligen för att få äggen att kläckas?

Jag som är sajt-värd heter Tilde och har en liten leopardgeckouppfödning tillsammans med min sambo Mads. Vi driver den i Danmark, en bit norr om Köpenhamn. Just nu har vi 3.7 leopardgeckos hemma hos mig, vilket betyder att vi har tre hanar och sju honor, alltså tio totalt! Vi har alltså en relativt liten uppfödning, då vi endast har det som en hobby. Eftersom vi för tillfället bor i en lägenhet har vi inte plats för så mycket mer. Det är något som man alltid bör tänka på innan man börjar avla sina leopardgeckos - har jag plats till alla ungar?

Foto: Tilde Carlsten

Vad ska man veta om man vill börja med avel?
Innan man avlar på sina ödlor måste man inse att det alltid finns en risk för exempelvis äggbildning (när äggen på ett eller annat sätt fastnar inne i honan och hon avlider). Man måste också vara medveten om att honan ska vara över ett år gammal och väger över 40 gram innan hon paras. Sedan måste man även fundera över marknaden för leopardgeckos. Finns det folk som vill köpa mina framavlade bäbisar? Om inte, finns det plats för dem här hemma?

Parning
Vissa har sin leo-hona och hane i samma terrarium året runt, medan andra väljer att låta dem bo för sig själva och sätter endast ihop dem inför parningen. Båda sätten är lika effektiva - om honan visar intresse när hanen vill paras, vill säga.

Vill hanen paras så vibrerar hans svans och han biter tag i honan, oftast i hennes nacke. Där håller han fast medan de parar sig. Honan kan sedan lagra hanens spermier i kroppen under hela äggläggningssäsongen.

När honan börjar bli rund, kan man se äggen som ljusrosa ovala former på hennes vita mage. Efter omkring fyra veckor lägger honan äggen.

Vad behöver en gravid hona?
Gravida honor är i stort behov av kalcium, för att äggen ska kunna utvecklas som de ska. Man bör därför låta henne ha fri tillgång till kalk i terrariet. Man kan t.ex. hälla kalciumpulver i en diskad kork till en läskflaska.

Det är mycket viktigt att ha en fuktlåda, eller äggläggningsbox i terrariet. Denna ska bestå av en liten låda med lock och ett litet hål som entré. I denna låda ska det finnas några centimeter fuktig vermiculit i botten. Honan kommer att gräva i terrariet när det börjar bli dags att lägga ägg. Eftersom de gärna lägger äggen på ett fuktigt ställe, väljer hon med all sannolikhet den lådan att lägga äggen i.

Gravid hona i fuktlåda

Foto: Tilde Carlsten

Vad gör man med äggen?
Äggen brukar inte överleva i terrariet och man bör därför försiktigt flytta dem till en inkubator. Detta kan vara ett gammalt kylskåp eller en omgjord frigolitlåda.

När man flyttar äggen är det viktigt att vara så försiktig som möjligt. Man kan även markera äggens ovansida (sidan som är uppåt när man hittar äggen), utifall nyfödda syskon skulle knuffa omkull de okläckta äggen. Detta kan resultera i att det lilla fostret dör av drunkning.

Det tar olika lång tid för äggen att kläckas beroende på hur varmt det är i inkubatorn. Man kan även få olika kön på ungarna vid olika grader. Vid 25-27 grader blir det flest honor, 29-31 grader flest hanar och mellangraderna ger blandade kön. Man ska vädra ca en gång i veckan och det är viktigt att hålla koll på temperaturen så den inte varierar för mycket under dygnet.

Inkubator

Foto: Tilde Carlsten

Nykläckta ungar - hjälp!
När ungarna kläcks ska man genast separera dem, annars riskerar man att de biter av varandra svansen och liknande incidenter. En ung leopardgecko behöver inte så stor plats och du kan därför hålla dem i lådor (såklart med en varm sida och en svalare sida) tlls de blir lite större.

Leopardgeckoungarna äter ingenting förrän de ömsat skinn för första gången, vilket brukar ske inom en vecka. Sedan kan du mata dem med små syrsor några gånger i veckan.

Lycka till och tänk på att läsa på mer om avel om du funderar på att skaffa leopardgeckoungar! :)

 

Skrivet av: Tilde Carlsten

♥ Tilde

Anmäl
2012-05-05 21:28 #1 av: mau5

Var köper man vermiculit ?

Anmäl
2012-05-05 21:34 #2 av: Tilde

Det brukar finnas i blomsteraffärer :)

♥ Tilde

Anmäl
2012-05-05 21:56 #3 av: mau5

Tack, tack :)

Anmäl
2012-05-07 21:01 #4 av: Vollsjötösen98

Super bra fakta! Känner en som ska ha ungar snart!' roligt att veta lite;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.