Annons:
Etikettom-leopardgeckos
Läst 19966 ggr
[Tilde]
4/9/12, 8:09 PM

Skötselråd

Allt för ofta ser man folk som inte riktigt har förstått vad leopardgeckos kräver. De är levande varelser och behöver därför behandlas så! Såklart vill vi leopardgecko-människor att våra ödlor ska ha det så bra som möjligt! Men vad är det då dessa djur kräver?

Terrarium:
Leopardgeckos ska enligt lag vistas i ett terrarium på 0,12-0,25 kvadratmeter, beroende på dess storlek. Men det kan aldrig bli för mycket plats! Som bottenmaterial i terrariet kan man använda grovkornig sand - har man finkornig sand kan ödlorna äta den och bli förstoppade!

Halva sidan ska vara varm, dvs. stå på en värmematta/värmeslinga, medan den andra halvan av terrariet ska vara svalt. Det ska finnas ett gömställe per ödla på var sida.

Det ska finnas en fuktlåda i terrariet, t.ex. en rengjord gammal glassförpackning med lock. Denna ska fyllas med fuktig vermiculit, eventuellt en fuktig trasa, som leosarna kan använda för att svalka ner sig. En sådan låda är även nödvändigt när ödlorna ömsar skinn så det inte fastnar längst ut på svansen, nosen eller på tårna. Denna hud, om den sitter kvar, stamas nämligen åt och torkar, vilket resulterar i att det inte kommer något blod till det området. Ödlan kan då tappa svanstippen eller tår - och det vill vi ju inte!

Foto: Tilde Carlsten

Är terrariet gjort av glas kan det vara bra att täcka några väggar med exempelvis kork. Detta kan minska eventuell stress leosarna kan få av sin spegelbild.

Leopardgeckos i grupp:
Vill man ha fler än en leopardgecko i sitt terrarium brukar det fungera fint och inte vara några problem. Ibland kan man dock märka att den ena ödlan är dominant. Oftast är det inget att bry sig om, men börjar denna mobba sin rumskamrat bör de genast separeras.

Man ska aldrig ha två hanar tillsammans - då blir det slagsmål, vilket kan resultera i att den ena blir dödad!

Ljus:
Eftersom leopardgeckos är nattaktiva och gömmer sig nästan hela dagarna har de inget behov av UV-ljus (dock skadar det inte att ha en UV-lampa). Vill man, kan man ha en värmelampa i ett hörn på den varma delen av terrariet - värmestenar bör undvikas då de kan orsaka allvarliga brännskador!

Foto: Tilde Carlsten

Vatten:
Leopardgeckos dricker stillastående vatten, alltså ska det finnas en vattenskål i terrariets svala del. Vattenskålen ska inte vara för djup, för hög, eller för svår att nå. Vattnet ska bytas ut varje dag för att unvika bakteriebildning.

Mat:
Syrsor är en bra basföda, men gräshoppor är ett alternativ, då de i princip är lika näringsrika och låter ingenting när man har dem hemma! Andra insekter kan även ges som mat, så som mjölmaskar eller zophobaslarver. Dessa larver innehåller dock mycket fett och bör inte ges som basföda. Dem kan man ge någon gång i veckan, kanske som lördagsgodis.

Man får mata sin vuxna gecko 2-4 gånger i veckan, beroende på dess ålder och aptit. Leosar bör få kalkpulver och vitaminer på maten för att de ska må riktigt bra och inte få sjukdomar och muskelryckningar.

Man kan även ställa in en liten skål med kalciumpulver i terrariet så ödlorna kan slicka i sig kalk när de vill. Man kan använda en gammal (diskad) läskflaskekork som kalciumskål.

Foto: Tilde Carlsten

Hygien:
Leopardgeckos har ett hörn av terrariet som de använder som toalett, vilket gör det väldigt lätt för dig att hålla rent! Man ska plocka bort bajs, matrester och skinnrester så fort man får syn på det. Ju renare terrariet är, destå större chans att din leo håller sig frisk!

Hantering:
De flesta leosar har inget emot uppmärksamhet! Sätter du ner handen i terrariet finns det en chans att en nyfiken ödla kommer och nosar på dig, ibland även klättrar upp på din hand. Det är såklart väldigt individuellt hur mycket ödlan vill bli hanterad. Vissa älskar att klättra på dig, medan andra föredrar att hålla sig mer för sig själv. Du märker själv om din ödla vill bli hanterad eller inte.

Kom ihåg att leopardgeckos kan vara riktigt snabba! Sätter du ner dem på golvet nära hyllor och liknande finns det en risk att de springer iväg och gömmer sig under möbeln! Då kan det vara svårt att få fram dem igen. Var också rädd om deras svans! Tar du tag i den finns det en risk att leopardgeckon släpper svansen. Den växer dock ut igen, men först bildas ett sår där svansen en gång suttit, som du måste ta hand om., Svansen blir dessutom aldrig lika fin som innan.

Leopardgeckos är väldigt snälla ödlor som är lätta att få handtama. De har alla olika personligheter och vissa är ju som sagt vänligare än andra. Man får anpassa sin hantering av ödlorna efter deras personligheter och temperament. Det går att "träna" dem att bli mer handtama, om man gör det successivt.

Skrivet av: Tilde Carlsten

Annons:
[RC1393]
1/27/13, 1:37 PM
#1

Vill bara informera om att enligt bilaga 2:2 i jordbruksverkets föreskrifter om hållande osv av sällskapsdjur så är leopardgeckos marklevande djur och kräver alltså:

16-20cm: 0,16kvm, 30cm högt

21-30cm: 0,36kvm, 30cm högt

Jättebra artikel i övrigt! :)

[Tilde]
1/27/13, 2:47 PM
#2

#1 Det var bra att du poängterade det! :)

Nooon2
7/2/13, 6:14 PM
#3

Jag vill gärna lägga till något om sand och ev. invända lite - man ska inte har för grovkornig eller finkornig sand. Grova korn (små stenar)… eller för den delen bitar av vad som helst - bark t.ex. kan ödlan råka få i sig när den hugger ett kryp eller tror sig hugga ett kryp och… det fastnar naturligtvis i tarmen. För finkornig sand som den kan få i sig på samma sätt blir till en seg gegga i magen som fastnar. Bästa kornstorleken för en vuxen leopardgecko lär vara ca 1mm stora korn. Några såna korn kan passera tarmarna utan problem.
Vissa leopardgeckos äter sand. Orsaken till det finns det delade meningar om - vitamin och/eller mineral-brist, sjukdom, hunger… I många fall tycks ingen orsak finnas och ödlan lever länge och frisk om den hålls sandfritt. "Sandätare" kan inte få ha någon sand alls - överhuvudtaget oavsett kornstorlek.

[Tilde]
7/2/13, 6:38 PM
#4

#3 Det är ju dock väldigt individuellt. Jag skaffade min första leo vid 7 års ålder och hon gick på bark i kanske 5 år innan vi bytte till sand. Sedan har jag haft dem på sand, samt aspen fram tills nu. Ingen har någonsin blivit skadat på något sätt. 🙂

Självklart ska man inte ha sandätande ödlor på sand eller annat löst bottenmaterial. Det har vi haft många diskussioner om. :) Man märker som ägare om ödlan äter av sanden eller ej - gör den det så bör den gå på papper eller möjligtvis kakelplattor.

LenaKernell
8/1/13, 2:19 PM
#5

Hej

Bra artikel!! Har bara en fråga när det gäller belysningen. Om Terrariet står pris under en vanlig vägglampa från IKEA måste man då har någon annan belysning, typ ljusramp eller liknade??? Såg vad du skrivit om UV-lampa mm.

Tacksam för snabbt svar. Är nybörjare vad det gäller terrarium har bara akvarium sedan tidigare.

[Tilde]
8/1/13, 2:22 PM
#6

#5 De behöver ingen lampa egentligen, bara de har tillgång till något slags ljus (exempelvis från fönster) så de får en dagsrytm. Värmelampa behövs inte då de förhoppningsvis har värme underifrån från värmematta eller slinga. 🙂

Annons:
LenaKernell
8/1/13, 2:31 PM
#7

Tack snälla Tirin!!! Det står precis vid ett fönster också samt att jag har en värmeslinga som jag ska lägga i. Haft mycket hjälp av din artikel. Den var enkel, informativ och lättförstådd för en nybörjare som jag. 😉

[Tilde]
8/1/13, 2:37 PM
#8

#7 Så länge solen inte ligger på så det blir för varmt i terrariet så kan det stå vid ett fönster. Vi har våra terrariet i motsatta sida av rummet, så de får solljus men samtidigt inte blir uppvärmda av solen. :)

Vilken tur! Är det något mer du undrar är det bara att fråga. 🙂

Catlady91
3/2/22, 12:58 PM
#9

Jäkligt bra text och info för en nybörjare som mig 😊

Vore superglad om jag fick lite fler svar på mina frågor och funderingar i min tråd: Frågor gällande leopardgecko 😊

❤️ Jag jobbar hårt, för att min katt ska leva gott ❤️

💪 Man måste våga misslyckas, för att lyckas 💪

Upp till toppen
Annons: