Om leopardgeckos

Blir leopardgeckos tama?

2012-04-20 10:06 #0 av: Tilde

Det finns en oändlig diskussion om huruvida reptiler kan bli tama eller ej. Vissa anser att reptiler inte är som andra husdjur och inte kommer att tycka om sin ägare, utan bara relaterar den till mat. Andra tycker att om deras leopardgecko är så trygg att den kan somna i ens famn så måste ju det vara ett tecken på tillit?

Eftersom reptiler är olika hundar och katter, som har hållits som sällskapsdjur i tusentals år, kan man inte säga att de blir tama. De kommer inte när man ropar på dem och de skulle inte direkt försöka rädda dig om det började brinna. Däremot anser jag att man kan få dem tama till en viss nivå.

Känna igen sin ägare
Leopardgeckos känner igen sin ägare, förmodligen på rösten och lukten. Jag hade förut en leo som var nervös och sprallig i främlingars händer, men som alltid var lugn och snäll när jag höll henne. Vissa kanske argumenterar att det är för jag var van att hålla henne, medan främlingarna inte visste hur man skulle göra. Även så, hur svårt är det egentligen att låta en reptil krypa på ens händer?

Foto: Tilde Carlsten

Historien om Lilly
Ödlan som jag nämde i stycket ovanför var med om en liten incident för några år sedan. Det var över midnatt och jag hade varit och pratat i telefon i timtal, men beslutade mig sedan för att gå och lägga mig. Jag gick in i mitt rum, stängde dörren och fick syn på något i ögonvrån. Jag kikade närmare och fick syn på Lilly som låg bredvid min säng!

Min pappa hade nämligen glömt att stänga glasdörrarna till terrariet efter att ha matat Lilly - och hon hade tagit sig ut och fallit 1~ meter till marken!

Av någon anledning hade hon valt att gå in i mitt rum och det var tur för henne, annars hade hon kanske aldrig blivit hittad! Förmodligen var det bara en slump, men jag gillar att tänka att hon visste att det var mitt rum och valde det därför.

Andra vilda djur
Om man tänker att man kan få lejon tama (till en viss grad) och andra vilda djur, så kanske det inte är omöjligt att göra detsamma med reptiler?

Vad tror du?
Kan reptiler bli "tama"?

♥ Tilde

Anmäl
2012-04-20 14:18 #1 av: Henrika85

Jag tror definitivt att man kan få en reptil "van" vid människor och få den att associera människor till mat och trygghet.

Mina vet när det vankas mat och kommer omedelbart fram då, även om de vore inkrupna i sin grotta för att sova. Jag behöver bara ta fram syrsorna eller larverna och rassla lite, och så kommer dom alla glatt fram till glaset och tigger. Skrattande

Jag tror faktiskt, att om man började avla reptiler efter temperament snarare än utseende, så skulle man efter måååååååånga generationer kanske få fram en reptil med tamt temperament. Men eftersom utseende värdesätts så mycket högre än temperament i reptilvärlden, så tror jag inte att det kommer att hända.

Anmäl
2012-04-20 14:20 #2 av: Henrika85

Min hona Kiki som tigger. Tungan ute

 

Anmäl
2012-04-20 14:22 #3 av: Tilde

Jag håller helt med dig! Om man tänker på hur leopardgeckos i naturen är skygga och aldrig skulle komma fram till en människa - och så tänker man på hur man har avlat fram dem i fångenskap till att faktiskt vilja leka med oss människor.. Leosar kanske blir som hundar om några hundra år ;) haha

Jättesöt bild btw! Så gulligt när de tigger vid glasdörrarna. ^^

♥ Tilde

Anmäl
2012-04-20 14:34 #4 av: Henrika85

#3 Tack så mycket!

Egentligen så kan man inte jämföra reptilaveln med hund- och kattaveln, eftersom seriös reptilavel bara bedrivits de senaste 50 åren eller så, medan hundar avlats på i 40 000 år och katter i ca 9000 år.

Jag skulle nog vilja jämföra geckos med att ha hamstrar/råttor/smågnagare, fast med betydligt högre livslängd. De är små i grunden skygga djur, som kan lära sig att lita på människor, men skulle de hamna utanför sin bur, så är det osannolikt att de hittar tillbaka hem.

Större reptiler, som exempelvis varaner och tejus, kan däremot bättre jämföras med att äga katt eller hund. De är intelligenta och behöver stimulans, mental så väl som fysisk, och de kan faktiskt tränas att utföra konster!

Jag har inte utrymme eller ekonomi att hålla en större, krävande reptil, så jag håller mig till mina geckos och sköldpaddor, men en varan vore helt klart en dröm. Flört

Anmäl
2012-04-20 14:46 #5 av: Tilde

Är det så länge?? Ja okej, det var ju ganska extremt mycket längre, haha

Ja, det var en bra jämförelse :) fast jag tror att hamstrar och sånt oftare biter sina ägare än vad leosar gör. Så de kanske är mer pålitliga på så sätt :P

Åh ja, en varan vore supercoolt! Min sambo vill ha en (fast den minsta arten), så vi kanske skaffar en i framtiden när vi har utrymme för en större reptil. Men jag visste inte att de var så lika andra husdjur till sättet!

♥ Tilde

Anmäl
2012-04-20 16:37 #6 av: Henrika85

#5 Ja, hamstrar är rätt så bitiga av sig, faktiskt. Men det tror jag har att göra med att hamstrar som köps in av djuraffärer och sedan säljs vidare inte blivit hanterade eller socialiserade som ungar. Och ja, då får man ju en helvild hamster som biter handen som ska plocka upp den.

Jag skulle vilja påstå att samma gäller reptilungar, i alla fall geckos.

Hehe, att säga att varaner blir tama som hundar kanske inte riktigt stämmer, men de är de allra intelligentaste reptilerna, och man måste även behandla dem därefter. Exempel på mental stimulans som man kan erbjuda sin varan är att "gömma" maten och låta ödlan leta upp den.

Anmäl