2012-04-24 20:25 #0 av: Tilde

Leopardgeckos, liksom andra reptiler, ömsar ibland skinn, men det kan dock vara svårt för den att få bort allt. Här är lite tips på hur man kan hjälpa ödlan på traven.

Att ömsa skinn är fullt normalt och viktigt för leosen som äter upp det gamla skinnet. Detta för att få i sig viktiga mineraler och vitaminer.

Det är dock lätt hänt att det fastnar lite gammal hud, framför allt på nosen och fötterna. Fastnar det skinn på tårna kan skinnet stramas åt och förhindra blodflödet. Tån kan därför dö och leopardgeckon tappar den då - och det vill vi såklart inte! För att undvika detta är det nödvändigt att ödlan har tillgång till en fuktlåda.

Vad är en fuktlåda?
En fuktlåda kan du göra av en gammal plastbox eller en annan form av grotta, med hål i sidan eller toppen så geckon kan krypa in. Man fyller grottans botten med vermiculite (ev. mossa eller en ren disktrasa) och fuktar. Det ska inte vara för blött i den, men ändå kännas fuktigt.

Detta är ett exempel på hur en hemgjord fuktlåda kan se ut.

En fuktlåda är också bra för gravida honor, då de gärna lägger ägg på fuktiga ställen. Har man ingen fuktlåda att erbjuda finns det en risk att honan beslutar sig för att lägga äggen i vattenskålen, vilket leder till att äggen drunknar.

Hur vet man om leopardgeckon ska ömsa?
Någon dag innan ödlan har ömsat blir den ljusare i färgen och till slut helt vit. Man ser då att huden börjat lossna på vissa ställen. Dags att spraya lite extra vatten i fuktlådan! :) Tänk på att ungdjur ömsar oftare än fullvuxna geckos.

 

Skrivet av: Tilde Carlsten