Att avla leopardgeckos

Äggbindning

2012-05-25 20:23 #0 av: Tilde

En vanlig dödsorsak hos leopardgecko-honor är äggbindning, dvs. när äggen fastnar i honan.

Äggbindning sker när honan förmodligen väger för lite, eller är för gammal/ung för att lägga ägg. Det kan också hända om det inte finns en bra äggläggningsplats till henne.

Honan vill då absorbera äggen igen för att få näring från dem, men är äggen befruktade går inte det. Kan hon varken absorbera dem eller lägga dem, fastnar de då inne i henne och kommer till slut att döda henne såvida inte äggen tas bort kirurgiskt.

Äggbindning känns igen genom att honan blir apatisk, tappar aptit och verkar allmänt sjuk. Du kan känna äggen i buken på henne som stenhårda klumpar. Det bästa du kan göra är att snabbt ta henne till en reptilkunnig veterinär som förhoppningsvis kan operera bort dem.

Tänk på att din avelshona helst ska väga över 50 gram, vara över 1 år gammal, men inte äldre än 5 år om det är hennes första gång. Då minskar risken för äggbindning.

♥ Tilde

Anmäl
2015-02-11 18:20 #1 av: michancomm

Om honan har haft ägg tidigare I ett annat hem, och hon är ca 7 år?
Hur vet man om hon inte har hittat rätt ställe?

Anmäl
2015-02-11 21:03 #2 av: Tilde

#1 7 år är ändå gammalt för att vara en avelshona. Det kan gå om hon är använd som avelshona sedan tidigare, men inget jag skulle rekommendera.

Rätt ställe att lägga ägg, menar du? De behöver en fuktlåda med fuktig vermiculit eller liknande då honorna vill gräva ner äggen så de inte torkar ut. :)

♥ Tilde

Anmäl
2015-02-11 22:55 #3 av: michancomm

Vad menar du mad: det kan gå om hon är använd som avelshona sen tidigare? Hon har fått ägg tidigare då hon och en hane har bott tillsammans I 6 år typ?

Anmäl
2015-02-14 21:22 #4 av: Tilde

#3 Om man använt henne varje säsong tidigare. Jag tycker dock att det är en onödig risk att ta - hellre skaffa en yngre hona om man nu vill avla.

♥ Tilde

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.