Om leopardgeckos

Metabolic Bone Disease

2012-07-01 12:06 #0 av: Tilde

Metabolic bone disease (MBD) är en bensjukdom, ungefär som benskörhet hos människor. Lemmarna blir väldigt svaga och skelettet mjukt, vilket resulterar i att ödlan inte kan ta sig fram normalt. I och med att skelettet inte är hårt som det ska, får leopardgeckon ofta frakturer och visar extrem svaghet. Tyvärr är denna sjukdom ofta kronisk, men den går att förebygga och lindra.

Hur kan man förebygga MBD?

Genom rätt kost, vitaminer och kalcium ska din leopardgecko hålla sig frisk. Det är viktigt att alltid erbjuda en varierad diet (exempelvis inte alltid mjölmaskar, utan då hellre mest syrsor). Leosen ska även ha fri tillgång till kalcium. Av allt kalcium man får i sig, finns nämligen 99% i skelettet.

För att kroppen ska kunna ta upp kalcium är det viktigt med vitamin D. D-vitamin finns i solljus, men att ha en UV-lampa till dina leopardgeckos är inte nödvändigt då det finns vitaminpulver. Pudra alltid detta på insekterna innan de ges som mat.

Insekterna ska vara rika på fosfor. Forfor, ihop med kalcium bygger upp skelett i kroppen. Eftersom fosfor hela tiden blir utbytt i och med att det lämnar kroppen genom urin och avföring, är det viktigt att ödlan hela tiden får i sig nytt genom maten.

Symptom:

  • Svullna och/eller felaktigt böjda lemmar
  • Svullen/sned käke
  • Svaghet, apatisk attityd
  • Anorexia
  • Ödlan är paralyserad i exempelvis bakbenen
  • Brutna ben

Kan man bota MBD?
I de flesta fall beror det på hur extrem MBD djuret har. Ibland kan det hjälpa att ändra dieten eller boendet. Med rätt foder, vitaminpulver och fri tilllgång till kalcium, ska leosen kunna må bättre. Ibland har det dock gått så långt att man måste tvångsmata ödlan, både med mat och med kalcium.

Det finns flytande kalcium att få tag på. Du kan rådfråga din reptilspecialiserade veterinär.

Något annat som kan hjälpa är att ta ut den sjuka leopardgeckon i direkt solljus. Eftersom solljus är rikt på D-vitamin, blir det lättare för ödlan att absorbera det kalcium den får i sig.

♥ Tilde

Anmäl
2013-02-21 21:47 #1 av: rasmus_98

jätte bra skrivet :) men jag har en fråga: vad betyder apatisk attityd ?

Anmäl
2013-02-21 23:18 #2 av: Tilde

#1 Apatisk är när man inte bryr sig om något, bara ligger helt likgiltig till vad som händer. 

♥ Tilde

Anmäl
2013-02-21 23:30 #3 av: rasmus_98

okej tack så mycket för svaret :D

Anmäl
2014-10-24 19:36 #4 av: sannae92

Hej! Vi fick hem vår första leo i förrgår och vi har märkt att hans ben skakar ibland (inte alltid) när han går. Är han fortfarande bara rädd och osäker i sitt nya terrarium eller kan det bero på kalkbrist? 

Han är bara några månader gammal så om det är kalkbrist skulle vi vilja förbygga eventuella framtida sjukdomar. Vi pudrar all mat med vitaminer före vi ger det åt honom.

Tack för en bra text!

Anmäl
2014-10-24 19:48 #5 av: Tilde

#4 Det låter som första stadiet på MBD. Kan fixas lätt genom att ge vitaminer och kalcium några gånger i veckan. Eftersom ni redan har vitaminpulver kan ni skaffa kalciumpulver och hälla i en liten skål i terrariet. Så kan ödlan slicka i sig när den känner för det. :)

♥ Tilde

Anmäl
2014-10-24 20:15 #6 av: sannae92

Oj, tack för svaret! Vi blev så oroliga. Vi far genast imorgon och skaffar kalkpulver åt honom! Ler

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.