Allmänt

Att använda saker från naturen

2012-07-23 13:00 #0 av: Tilde

Ibland hittar man en perfekt stel eller gren till terrariet, något som får det att se snyggt och naturligt ut, men som inte kostar något alls. Här kan du läsa om vad du ska tänka på innan du introducerar saker från naturen för din ödla.

Grenar och stenar

Att använda grenar och stenar som man hittar i naturen för att sätta in i terrariet går bra. Men man måste tänka på att dessa kan vara både smutsiga, giftiga (av avgaser och liknande), samt innehålla små insekter eller bakterier.

Det bästa sättet är att koka det du hittat i naturen som du vill använda. Låt det koka i en vanlig kastrull i några minuter bara, för att ta död på allt sånt du inte vill att din leopardgecko ska komma i kontakt med. Inte nog med att du får bort allt smuts, men du dödar också alla bakterier eller skadedjur som skulle kunna finnas i grenen/stenen.

Ett annat sätt är att sätta in det i ugnen ett tag, istället för att koka, men tänk på att det innebär brandfara att sätta in en pinne i ugnen!!

OBSERVERA!
Barrträd innehåller ett ämne kallat terpentin som kan vara skadligt för reptiler. Det pågår många diskussioner om hurvida barrträdsgrenar kan användas som inredning i terrarium. Efter att ha läst ett flertal av dessa disussioner och sett att de inte riktigt kommit någon vart, så kan jag bara säga detta: Varför ta risken?

 

Insekter

Ibland kan det kännas lockande att slippa spendera en hel massa pengar på syrsor och andra insekter i djuraffärer när det finns så många i trädgården eller skogen! Jag avråder dock starkt från att ge dessa naturlevande insekter till dina reptiler. Vi vill ju inte riskera att våra små leosar får mask i magen, eller något ännu värre!

Allt levande i naturen utsätts för bakterier som dina terrarielevande leopardgeckos inte kommer i kontakt med. Därför kan de bli sjuka av att äta svenska insekter. Tänk på det innan du faller för frestelsen med gratis mat till reptilerna!

♥ Tilde

Anmäl
2012-07-24 00:39 #1 av: Hanna

Kan vara bra att skriva att barrträd inte ska användas då det innehåller terpentin, vilket är giftigt. :)

Anmäl
2012-07-24 09:58 #2 av: Tilde

#1 Ja tack, det kan jag lägga till! :)

♥ Tilde

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.