2012-07-24 12:14 #0 av: Tilde

Wildtype, eller normalfärgad, är den naturliga färgen på leopardgeckos. Men bara för att den är vanlig betyder det inte att den är tråkig!

Utseende:

Normalfärgade leopardgeckos är ofta en lite svag/"smutsig" gul färg med många svarta prickar på kropp, svans och huvud. Svansen är lite vitaktig med svarta prickar. Deras ögon är bruna med mörkbruna vener.

När de föds är de gul och svartdandiga på kroppen, huvudet är oftast svart/svart-aktigt med en vit rand på nacken och svansen är svart och vitrandig.

Här är en nyfödd Wildtype unge, med gener för Blizzard

High yellow:

En High yellow är en Wildtype som har en starkare gul färg och inte lika många prickar på kroppen. I början fanns bara vanliga Wiltypes och High yellow, innan andra morpher avlades fram.

Lavender:

Lavender är normalfärgad, men visar en lila/violett färg på kroppen. Man har fått fram färgvarianten genom att avla på de ödlor som visat mest lavender så deras gener möts och ger ungarna ännu bättre färg. Det finns även exempelvis Reverse stripe Lavender och Lavender stripe, dvs. morpher med en lila rand längs ryggraden eller två längs sidorna.

Gener:

Wildtype är en dominant "morph", vilket betyder att deras gener är starkare än andra morpher. Parar du en Wildtype med exempelvis en albino, så blir alla ungar Wildtype med gener för albino, alltså Wildtype het Albino.

Wildtype klassas inte som en morph eftersom den färgen förekommer naturligt och inte är framavlad av människor, men det är inte fel att säga att ens leopardgecko är morphen Wildtype.