Om leopardgeckos

Att ta hem en ny ödla

2012-10-08 09:47 #0 av: Tilde

Många gånger stoppar det ju inte bara efter en eller två ödlor, utan man vill ha fler - ofta också i samma terrarium som sina andra leopardgeckos. Men hur ska man gå till väga?

Plats

Såklart måste du veta att du har plats för en ny leo, innan du kommer hem med den och då står och tänker "var fasen ska den bo?"! Om du vill ha den nya ölan i ett separat terrarium är ju det optimalt och du behöver inte oroa dig för terrariets storlek på samma sätt. Har du många ihop måste ju terrariet vara större än om en leopardgecko bor ensam. Du måste även se till att ge dem fler gömställen om de bor tillsammans. Man brukar säga ca 2 gömställen per gecko, ett på den kalla sidan och ett på den varma.

Karantän

Det första du bör göra med en leopardgecko är att sätta den i "karantän". Den ska alltså bo ensam i några veckor så du kan försäkra dig om att ödlan är helt frisk. - Du vill ju inte gärna introducera en smittsam sjukdom till dina andra leosar!

När du har observerat att leopardgeckon beter sig, äter, ömsar och bajsar som den ska, då är det dags för att flytta in den till det stora terrariet med de andra ödlorna (om du så vill).

Innan du introducerar den nya

Eftersom många geckos är ganska territoriala, kan det vara en idé att möblera om i terrariet innan du sätter in den nya ödlan. Detta kan vara bra för att göra så stället blir "nytt" för dem båda. Vissa anser att detta är onödigt, men det kan vara något att ha i bakhuvudet.

Som leopardgeckoägare borde du känna dina ödlor ganska väl och har du en individ som är aggressiv eller mobbar andra, bör du undvika att ge den room-mates. Ingen vill ju se minstingen bli av med svansen eller dylikt.

Resultat

Resultatet av introduktionen märker du snabbt. Sätter du in den nya ödlan på dagen är nog de andra inte så aktiva, utan kanske märker nykomlingen först när de börjar röra på sig vid skymningen. Skulle någon slags mobbning eller aggressivitet ske, ska du genast separera ödlorna.

♥ Tilde

Anmäl
2012-10-08 14:04 #1 av: LokiAnd

Bra artikel :=)

Anmäl
2014-09-11 15:00 #2 av: Minjaochpia

Hej! Jag har en leopardgeckohona och skulle vilja skaffa en vän till henne går det att bara köpa en till eller är det något man måste tänka på? Mitt terrarium är 60gånger 40

Anmäl
2014-09-11 16:03 #3 av: Hanna

#2 Jag rekommenderar dig att först skaffa ett större terrarium och gärna ha ett i reserv då den nya ödlan måste vara i karantän innan hopsättning samt att det är bra att ha ifall de börjar bråka. Det man bör tänka på är dels att vara helt säker på att båda är honor och sedan bör de vara i ungefär samma storlek.

Tänk på att reptiler inte får ut något av att ha sällskap, så det är för ens egen skull man skaffar "vänner" till dem.

Anmäl
2014-09-11 16:31 #4 av: Minjaochpia

Ok tack så mycket! Jag trodde at hon ville ha sällskap men det va skönt att veta för jag tycker nog det är trevligast med bara en liten sötnos

Anmäl
2014-09-11 16:36 #5 av: Hanna

#4 Nej, de klarar sig alldeles utmärkt utan. Det är nästan bättre att ha en ensam, det är som sagt för vår egna skull vi vill ha flera tillsammans (vilket jag själv har på de som fungerar ihop). Så ha din ödla ensam du om det är vad som känns bäst för dig. :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.