Intervjuer

Intervju: JBReptiles

2012-10-31 10:14 #0 av: Tilde

Jag fick tillfället att intervjua Jérémie Bouscail, ägaren av JBReptiles och skaparen av morpher så som High Red Glow. Jérémie är endast 26 år gammal och bosatt i östra Frankrike med många av sina reptiler. Han har bland annat sina egenskapta HRG, men också geckos från ett annat projekt han kallar Ghost Glow.

Hur länge har du haft leopardgeckos och när började du föda upp dem?

- Faktiskt så fick jag min första leopardgecko efter att ha tillbringat mycket tid med en god vän som hade leopardgeckos. Han erbjöd mig en av dem år 1999. Han höll redan på med avel, så jag bestämde mig för att testa på det jag med år 2001. Mellan de två åren skaffade jag mig flera olika leopardgeckos på reptilmässor, för jag ville lära mig allt om hur man tar hand om dem väl innan jag började med avel.

Så din fokus ligger nu på ditt Ghost glow-projekt, är det din favoritmorph?

- Inte direkt. Jag fokuserar faktiskt på ganska många olika projekt, men eftersom det är linjeavel kallar jag dem ”lines” och inte ”morphs”. Jag har haft min Ghost-linje och Glow-linje i åtta år nu och arbetar fortfarande med dem för att få linjen snyggare. Min favoritmorph är faktiskt Mack snow Blazing Blizzard.

Vilken morph var då din första leopardgecko?

- Det var en viltfångad afghanicus, så det är inte riktigt en morph.

Hur ser dina framtidsplaner ut i leopardgeckovärlden? Ska du alltid arbeta med dina Ghosts och Glows, eller har du planerat några andra projekt?

- Lite av varje. Varje år tänker jag ut en ny morph, speciellt om en av ungarna som kläcks ser speciell ut. Jag har många nya planer för min Ghost-linje. Bland annat har jag ”Vermillon”-Ghost, som är väldigt röd. Jag har även ”Tchernobyl”-Ghost, vilken är baserad på en grön/grå färg. Det kläcktes även fram några med blått på kroppen, så jag ska försöka förbättra den blåa färgen. Sist men inte minst ska jag arbeta på mina R/aptoglow och några med lavender.

Det låter som du har många leopardgeckos. Hur många har du egentligen?

- Faktiskt så har jag minskat antalet med 80% över de senaste åren. Jag har aldrig sett mig själv som en stor uppfödare. Just nu skulle jag säga att jag är mellanstor och hade ungefär 130 äggläggande honor under åren 2005-2009. I år har jag dock endast haft 30 honor i aveln.

130 låter ganska mycket! Har du folk som hjälper dig?

- Jag har bara 50 ödlor som ingår i aveln hemma. Resten har jag hos en god vän som också är veterinär. Jag har nog 250 vuxna leopardgeckos hos honom, som jag hämtar när jag behöver dem för avel. Jag vill gärna hålla allt jobb gjort av mig själv, som en slags kvalitetsgaranti.

Dina leopardgeckos är ju riktigt snygga, så jag antar att de är dyra också! Hur sätter du pris på dem?

- Jag avlar inte för att få pengar, så varje år när jag får en unge som inte lever upp till mina förväntningar för projektet, sätter jag ut en bild på ungen på Facebook. Eventuella köpare får då bjuda på den, så jag ser ungefär hur mycket de är villiga att betala. Utifrån det sätter jag ett minimumpris för ungarna jag säljer från samma projekt. Jag har fått galna erbjudanden, till exempel 16000 euro för ett par av mina High Red Glow, men eftersom pengar inte är mitt huvudintresse så säljer jag inte vuxna som jag vill ha i aveln.

Sist men inte minst, vad gör du förutom att avla på reptiler? Har du ett jobb eller studerar du?

- Jag gör inget speciellt. Leopardgeckosen betalar allt jag lägger ner på dem. Jag avlar även på andra reptiler för att få en lite högre inkomst. Annars gör jag inget sådär officiellt.

Samtalet utvecklades till regler för reptilhållning i Norden och Frankrike och sedan talades det om ännu mer vardagliga saker, så som det dåliga höstvädret och även lite mer personliga saker om Jérémies förflutna. Jérémie är en väldigt ödmjuk kille (som älskar fester, enligt hans Facebookbilder), med fötterna på jorden, som har en stor passion för det han gör. Jag hoppas att många giriga uppfödare kan lära av honom. Allt handlar ju inte om pengar, utan om passion, drömmar och idéer.

♥ Tilde

Anmäl
2012-10-31 10:26 #1 av: LokiAnd

yes! äntligen kan man läsa den,

Tck för du tog din tid och gjorde detta XD

Anmäl
2012-10-31 10:50 #2 av: Tilde

#1 Kul att du uppskattar det! :)

♥ Tilde

Anmäl
2012-10-31 21:24 #3 av: MarajLowajz

Första bilden - andra från vänster - GIVE ME!!!!!! xD

 

Bra intervju! Han verkar ha bra koll och hoppas att fler kunde vara som honom som inte bara tänker på pengar! =)

Anmäl
2012-10-31 23:05 #4 av: Tilde

#3 Haha eller huuur! Han har så sjukt snygga ödlor! Den på första bilden längst till höger skulle jag inte tacka nej till<3 xD

Jo det håller jag med om! :) Han är väldigt trevlig och verkar bry sig om reptilernas välmående i första hand. Sånt gillas!

♥ Tilde

Anmäl
2012-11-01 09:19 #5 av: MarajLowajz

Haha jaaaa, give meeeee! Mmm så sjukt snygga så jag skulle kunna köpa en och avguda den för resten av livet :D

Nu blir det en liten intervju på dig här -

Hur fick du tag i han och hur länge fick du vänta på denna att han skulle ha tid till att svara på allt? :P

Anmäl
2012-11-01 09:57 #6 av: Tilde

#5 Via leopardgecko-gruppen på Facebook :) Jag har länge beundrat hans ödlor och kontaktade honom tidigare för jag ville ha lov till att låna några av hans bilder. Han var svarade aldrig så jag tänkte faktiskt "bitch..." xD men sen helt plötsligt fick jag svar och tydligen hade inte mitt meddelande visats som nytt!

Jag svarade och han var online och vi började prata lite (han är faktiskt superpratig), så då frågade jag om jag inte fick ställa några frågor och han svarade "visst, det kan vara kul". Sen addade han mig på facebook och intervjun började :) När jag ville låna bilder till artikeln sa han att han kunde ta nya bilder för mig, vilket han gjorde några dagar senare. Vi håller fortfarande kontakten och chattar ibland. Glad

♥ Tilde

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.