2013-06-05 17:35 #0 av: Tilde

För nybörjaruppfödare eller folk som av misstag har fått ägg från sina leopardgeckohonor kan det vara svårt att veta om äggen är befruktade eller ej. Här kan du lära dig hur du ser skillnad på ett befruktat och obefruktat reptilägg.

Först och främst kan ni läsa lite om avel här. Men nu har äggen lagts och vi har kommit in på frågan om de är befruktade eller ej.

I reptilvärlden brukar man använda sig av "candling", alltså att lysa på äggen med en ficklampa eller liknande för att avgöra om det finns ett litet foster där inne eller ej. 


Befruktat = rött

Vid candling så håller man en lampa under eller intill ägget och helt enkelt lyser på det i ett lite mörkare rum. Ett befruktat ägg lyser tydligt rosa eller rött - se nedan.

Ett befruktat leopardgeckoägg

Det rosa/röda som lyser igenom är det som blir till en liten leopardgeckobebis inom omkring 60 dagar. Man kan ibland även se röda vener längs insidan av äggets skal.


Obefruktat = gult

Ett obefruktat ägg lyser gult och inte rosa. Vener och annat saknas helt och ägget brukar dö av sig självt efter ett tag i kläckaren. Nedan syns ett obefruktat ägg som lyser gult.

Det gula skenet från ett obefruktat ägg

Denna metod fungerar bäst några dagar efter ägget är lagt, så sätt gärna in alla ägg i äggkläckaren för säkerhets skull. Bara för du inte ser att det lyser rött på en gång betyder det inte att det inte finns något hopp för ägget. Lycka till!Skrivet av: Tilde Carlsten