2013-06-06 08:59 #0 av: Tilde

En Enigma är så mycket mer än bara syndromet. Det är en väldigt intressant och fantastiskt vacker morph!

Ursprung

Enigma sägs vara en slump. Den poppade upp hos en avelsgrupp hemma hos Mark Bell år 2006. Självklart beslutade sig Bell för att testa denna nya ödlans gener och det dröjde då inte länge förrän morphen Enigma kom ut på marknaden.

En Enigma-bebis med de typiska fläckarna

Genetik

Enigma är en dominant morph. En leopardgecko kan alltså inte vara "het Enigma", precis som att de heller inte kan vara "het Mack snow". Parar man två Enigmor med varandra blir alla ungarna Enigma och parar du en Enigma med en Wildtype får du 50% Enigma-ungar. 

Genen sägs förstärka en annan morphs färger och göra den ännu snyggare, så om man blandar exempelvis en Enigma med en Sunglow så får man extremt färgglada och fina ödlor.

Utseende

När en Enigma kläcks har den inte band som vanliga leopardgeckos. Den har istället stora fläckar på kroppen. Svansen är vanligtvis helt vit. Ju äldre ödlan blir desto fler prickar får den. De flesta Enigmor har väldigt många småprickar på kroppen. 

Många Enigma-morpher har de typiska orangefärgade ögonen

En Mack snow Enigma-unge

Enigma-morpher

Man har lyckats blanda enigma-genen med många andra morpher. Exempel är Blizzard, Albino, Murphy Patternless, Eclipse (BEE) och Mack snow.

Enigmasyndrom

Syndromet är ett neurologiskt fel som drabbar de flesta Enigmor i vilken ålder som helst. De kan exempelvis gå i cirklar eller stå och stirra upp i taket. Det allvarligaste symptomet är den så kallade "death roll", då geckon rullar över på rygg. Läs gärna mer om syndromet HÄR.