Om leopardgeckos

Att tänka på innan man skaffar sin leopardgecko

2013-12-11 22:45 #0 av: [Myraan]

Leopardgeckos är reptiler som kan leva länge om man sköter dem rätt. Därför är det viktigt att man tänker efter ordentligt innan man införskaffar en. Här kommer jag att ta upp några tänkvärda punkter!

Tyvärr ser man alldeles för ofta leopardgeckos som är i behov av nya hem. De kan leva i upp till 20 år, just därför är det viktigt att tänka efter mer än en gång innan inköp. Förutom den långa livslängden har jag här tagit upp några punkter som man måste ha i bakhuvudet när man planerar sitt leopardgeckoköp för att kunna erbjuda sin ödla en så bra livskvalitet som möjligt!

 

*Nattaktiva. Det innebär att man kanske inte kommer att se så mycket av dem när vi är vakna. Då ligger leopardgeckos oftast i sina gömställen och sover. Därför är det många som anser att det är tråkiga ödlor, man ser dem ju aldrig!

*Hantering. Leopardgeckos vill helst bli lämnade i fred. Man ska inte skaffa en leopardgecko för att man söker sällskap. Det är inte sociala djur och de kommer tyvärr aldrig att få ut någon glädje av att umgås med dig. Reptiler ska jämföras med akvariefiskar - se men inte röra! Däremot kan det vara bra att hålla sin ödla handvan, så de inte får panik om de måste undersökas (när man till exempel undersöker så att inga ömsrester har fastnat eller så att ödlan håller sig lugn om den måste på ett veterinärbesök).

*Foderinsekter. Allt är frid och fröjd och äntligen har du ditt nya husdjur! Men där har du lite fel, riktigt så enkelt funkar det inte. Du har minst ett husdjur till. Leopardgeckos är rovlevande djur, det innebär att de endast äter levande insekter. Opraktiskt och äckligt tycker många då syrsor är det vanligaste att utfodra med. De för oväsen och kräver likt din leopardgecko skötsel och utfodring. Dessutom är de ganska dyra i inköp. Andra vanliga insekter som man kan mata sin leopardgecko med är gräshoppor, kackerlackor, mjölmask och zophobas.

*Krav på terrariet. Eftersom att de är växelvarma och härstammar från sydligare breddgrader räcker det inte med vanlig rumstemperatur. Därför måste man veta om hur viktigt det är att allt alltid är i sin ordning vad gäller temperatur i terrariet.

*Tid för städning. Även om leopardgeckos vanligtvis inte förorenar sin bostad allt för mycket så kräver de ändå regelbunden städning. Då tvättar man inredningen och byter bottensubstrat. Det gör man ungefär en gång i månaden. Det kanske inte är så roligt, men det måste göras.

 

För att sammanfatta det jag har skrivit kan man säga att jag här har tagit upp nackdelarna med att äga en leopardgecko. Det är viktigt att man inte låter sig uppslukas allt för snabbt av det positiva när man bestämmer sig för att skaffa en.

Nästan varje dag hittar man nya annonser på leopardgeckos som behöver omplaceras för nästan inga pengar alls. Därför är det en bra idé att välja en leopardgecko som söker nytt hem istället för att skaffa en unge, även om det då blir en lite äldre individ du köper Ler

 

 

Skrivet av: Ylva

 

 

 

:)
Anmäl
2014-07-19 20:55 #1 av: Minjaochpia

Hej! Jag ska skaffa leopardgecko och undrar om man kan ge dem bara mjölmaskar för dem kan man väl köpa på burk?
Med vänlig hälsning, minja

Anmäl
2014-07-20 14:13 #2 av: Hanna

#1 Nej, bara mjölmask är ingen bra basföda.

Anmäl
2014-07-23 20:17 #3 av: linneassv

#1 Mjölmask innehåller inte tillräckligt med näring, de har egentligen inte ens "behov" av det. Syrsor är bland det bästa du kan ge, jag brukar komplettera med mjölmask.

Anmäl
2014-07-23 20:38 #4 av: Hanna

Och kackerlackor är ännu bättre näringsmässigt. :) (Även vad gäller mycket annat också för den delen).

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.